VÁNOČKA RECEPT

Vánočka a vánoční cukroví patří mezí zásadní sladké symboly Vánoc. Historie její výroby spadá až do 16. století, kdy byla vyráběna mistry pekařského cechu. Od 18. století ji ale běžně nacházíme v české domácnosti. Na Vánoce se peklo tolik vánoček, kolik měla rodina členů. Jednu dostal hospodář, podělil se i s dobytkem. Do vánoček se zapékala mince, kdo ji při krájení našel, měl mít po celý příští rok štěstí.

vánočka recept
Recept na vánočku

Klasická česká vánočka

Na vánočku se může použít pečící nádoba, která tvaruje vnější vzhled do nápodoby pletených copánků. Ale upletena opravdově není. Ukážeme si recept na vánočku, která patří mezi české tradice, a to včetně zaplétání.

Ingredience na vánočku:

  • 600 g hladké mouky
  • 140 g cukru
  • 250 ml teplého tučnějšího mléka
  • 30 g kvasnic
  • 1 vejce
  • 120 g másla
  • 50 g rozinek
  • 25 g sekaných mandlí
  • sůl
  • citron
  • voda
  • plátky mandlí

Postup přípravy vánočky:

  1. Kvasnice rozmíchejte s 50 g cukru, přidejte 100 ml teplého mléka a nechte vzejít kvásek.
  2. V míse smíchejte vejce, máslo (nechejte ho trochu změknout) a zbytek cukru. Přidejte půl malé lžičky soli, lehce zastrouhejte citronovou kůrou. Důkladně promíchejte. Můžete použít kuchyňský robot.
  3. Do hněteného těsta postupně po trochách přidávejte mouku, kvásek, rozinky, mandle a zbytek mléka (stále teplého). Postupně dochází k vytvarování hladkého a krásně pružícího těsta. Že je těsto hotové, poznáte podle toho, že se přestane lepit na stěny mísy. Přidáváte mouku nebo mléko podle hustoty.
  4. Zpracované těsto necháte asi hodinu kynout. Po uběhlé hodině promícháte a ještě 1 hodinu necháte kynout.
  5. Následně těsto rozdělíte na 9 stejně velkých dílů. Z nich vyválíte dlouhé úzké válečky.
  6. Připravíte si plech na pečení, na něj pečící papír. Jednotlivě zapletené vrstvy pak ukládáte přímo na papír. Na vánočku postupně zaplétáte čtyři spodní díly, potom tři prostřední, a nakonec navrch dva zbývající. Kraje po každé vrstvě zacelíte.
  7. Vánočku zakryjete utěrkou a necháte ještě 45 minut kynout. Pokud máte obavy, že se vrstvy copů rozjedou, propíchejte je špejlemi. Pokud si ani tak nejste jisti, že to zvládnete, tak můžete použít formu na vánočku.
  8. Rozehřejte troubu na 160 °C. Vánočku potřete rozšlehaným žloutkem, posypejte plátky mandlí. Pečte asi 45 minut.
  9. Vánočku dozdobte moučkovým cukrem a po vychladnutí podávejte.

Jak uplést vánočku ze 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9 pramenů

vanocka recept 02
Video jak uplést vánočku

Back to top button