Štědrovečerní stůl v rytmu staletí

Stejně tak, jak se mění zvyky štědrovečerní, rozdávání dárků a jejich obsah, mění se i zvyky u štědrovečerní tabule. Stále častěji si dopřáváme exotické pokrmy, méně tradiční druhy ryb i ovoce. Některé záležitosti však zůstávají klasikou, která je neměnná. K takové klasice patří kapr s bramborovým salátem a vánoční cukroví.
Jak vypadala slavnostní tabule našich předků
Naši předkové mívali ve zvyku připravovat ke štědrovečerní tabuli vždy 9 až 13 pokrmů. Začínalo se obvykle luštěninovou nebo houbovou polévkou, pak se pokračovalo oblíbeným černým kubou z krupek anebo jáhelníkem s houbami, následovala kaše s medem, muzika, což bylo vlastně povařené sušené ovoce a dále pučálka. Na stole nikdy nechyběla vánočka a různé druhy kynutého pečiva. Perníčky byli též nedílnou součástí štědrovečerního stolu, stejně tak i krásná červená jablíčka, která byla odjakživa symbolem plodnosti a zdraví a ořechy symbolizující bohatství a moudrost.
V minulém století byly luštěniny vytlačeny kaprem, a to hlavně v oblastech rybníků a řek. Na těchto místech se kapr stal jako první jedním ze symbolů českých Vánoc.
Současná štědrovečerní tabule
I dnešní štědrovečerní jídelníček v mnoha našich domácnostech zahrnuje kapra a rybí polévku. Nejčastěji si pochutnáváme na smaženém kaprovi s bramborovým salátem. V některých rodinách se připravuje kapr na modro nebo houbový kuba, a tam, kde se kapr nepodává, mívají vinnou nebo smetanovou klobásu. Jako moučník je často podáván jablkový závin a slavnostní tabuli dotváří mísa s cukrovím v několika druzích, ořechy a exotické ovoce.