RYBÍ POLÉVKA RECEPT

I rybí polévka může být perfektním bodem štědrovečerní večeře, pokud máte kvalitní a vyzkoušený recept. Základem je skvělý rybí vývar a zelenina. Polévka tvoří tradičně první chod každého hlavního jídla. Rybí polévka jednoduše historicky plnila velmi praktickou úlohu. Měla zasytit a zároveň měla zužitkovat části ryby, které by se běžně vyhodily. A to by byla škoda. Jak tedy na chutnou rybí polévku?

Rybí polévka recept
Recept na rybí polévku

Ingredience:

2–3 kapří hlavy, 1 mrkev, 2 petržel, celer, 1 cibule, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, máslo, hladká mouka, petržel na ozdobení, krutony chleba nebo jiného pečiva.

Postup přípravy rybí polévky:

  1. Dobře očištěné kapří hlavy vložíte do hrnce, přidáte celou mrkev, petržel, kousky celeru, rozpůlenou cibuli. Vše zalijete vodou, osolíte, přidáte bobkový list a pár kuliček nového koření. Dáte pozvolna vařit.
  2. Vařte, dokud zelenina zcela nezměkne. Vyndejte koření a vývar přeceďte.
  3. Během vaření si připravte jíšku. Můžete použít kousek mrkve a druhou petržel, nastrouhat je nahrubo a na pánvičce lehce opražit na sádle. Nakonec zapražte moukou.
  4. Stále vařte a pomalu přilívejte trochu vývaru. Míchejte. Vznikne kaše.
  5. Tou pak zahustíte vývar. Můžete přidat maso z kapřích hlav, ale nemusíte. Polévku dochuťte dle potřeby, dozdobte petrželkou a podávejte s osmaženými krutonky.

Nemáte rádi kapra? Pozměňte recept na rybí polévku a zkuste lososa

Ingredience:

Filet z lososa bez kůže, kvalitní zeleninový vývar, 1 střední cibule, 2 brambory, 1 menší mrkev, máslo, česnek, smetana, sůl, pepř, hladká mouka.

Postup přípravy rybí polévky z lososa:

  1. Brambory, cibuli a mrkve nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpusťte máslo a zeleninu na ní orestujte.
  2. Zapražte hladkou moukou, míchejte, a ještě chvíli pražte.
  3. Zalejte vývarem, přidejte pokrájený filet a vařte do změknutí zeleniny.
  4. Polévku rozmixujte, zalejte 100 ml smetany a prolisujte česnek podle chuti (asi 3 stroužky). Dochuťte.

Tip na další články:

Back to top button

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom stránky zobrazili co nejlépe. Používáním těchto webových stránek s jejich používáním souhlasíte. Další informace

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close