SVAŘENÉ VÍNO RECEPT

Svařené víno, nebo-li svařák, je oblíbeným vánočním nápojem. Krásně voní, prohřívá a navozuje krásnou atmosféru například při procházce po vánočních trzích. Základem je samozřejmě víno, a je opravdu na vás, zda dáte přednost červenému, bílému, růžovému nebo dokonce použijete směs. Důležité je upřednostnit suchou nebo polosuchou odrůdu.

Svařené víno
Svařené víno

Svařené víno bez koření? To nepůjde!

Povařené víno samozřejmě není svařák. Bez přidání vhodného koření nikdy nedocílíte požadované chuti. Na přípravu budete potřebovat ještě hřebíček, skořici a citron. Jak si tedy připravit chutný hřejivý nápoj doma?

Ingredience:

Kvalitní červené (nebo jiné) víno 700 ml, sklenici vody, citron nebo pomeranč, cukr (nejlépe třtinový), hřebíček, celá skořice.

Postup přípravy svařáku:

  1. Do hrnce vlijete víno a trochu vody, přidáte tři díly skořice, asi 8 kousků hřebíčku, kousek kůry z ovoce.
  2. Dáte velmi pomalu vařit, obsah krásně provoní kořením. Víno nesmí převřít, proto ve chvíli, kdy se na povrchu začne tvořit bílá pěna, stáhněte z plamene.
  3. Můžete dosladit v hrnci nebo až ve skleničce podle vlastní chuti. Podávejte vždy horké.

Alternativy a další chutě svařeného vína

Na přípravu svařeného vína je možné alternativně přidat i další koření jako, je fenykl, kardamom, koriandr, muškát, vanilka, nové koření a podobně. Důležité je pamatovat na to, že čím víc koření budete přidávat, tím víc bude třeba víno dosladit. V opačném případ má totiž víno tendenci trpknout. Nemusíte využívat cukr, můžete zkusit i nějakou náhradu jako jsou třeba přírodní sirupy nebo med. Ty ale mohou ovlivnit výslednou chuť nápoje. Výborné je svařák dochutit celým plátkem citronu nebo pomeranče.

Svařák podávejte ve skleničkách nebo hrnečcích, při procházce se hodí termohrnečky, dokonce i ty plastové (co vypadají jako z polystyrenu), které vám budou zároveň zahřívat ruce.


Back to top button