VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Vánoce jsou nejen chvílí, kdy se potkává rodina, sdílí se příjemné hodnoty a předávají dárky, ale i chvílí pro potěšení chuťových buněk. O Vánocích se připravuje řada speciálních a tradičních pokrmů a poslouchají se vánoční koledy. Nechybí mezi nimi i klasické vánoční cukroví. To se chystá již před vánočními svátky a jedná se většinou o drobné cukroví, kterým se zpříjemňuje vánoční čas.

Vánoční cukroví

Linecké pečivo a linecké těsto

Mezi nejoblíbenější, a proto také nejznámější druhy vánočních pamlsků patří linecké cukroví. Na jeho výrobu se používá linecké těsto, které můžeme řadit do křehkých těst. Nepřidává se do něj žádné kypřidlo. Na výrobu lineckého těsta se stačí držet ověřeného pravidla poměru 3:2:1, což je poměr mouky, másla a cukru. Tedy třeba:

  • 300 g hladké mouky,
  • 200 g másla a
  • 100 g cukru.

Ke spojení přidejte ještě žloutek a promíchejte. Linecké těsto se dobře vykrajuje, můžete vyrábět cukroví, lepené cukroví, sušenky, a dokonce i koláče.

Nepečené vánoční cukroví

Velkou oblibu pro svou snadnou přípravu si i na Vánoce získává nepečené cukroví. Jedná se o lahodné pamlsky, na jejichž výrobu není nutná tepelná úprava. Vyrobit si můžete třeba kokosové kuličky, čokoládové kuličky, vosí hnízda, fíkové hvězdičky nebo třeba nepečené ovocné kuličky. Ty vyrobíte ze sušeného ovoce.

Ingredience: Bude vám stačit 50 g od sušených datlí, fíků, meruněk, švestek (mohou být i rozinky). Koupíte například na webu countrylife.cz

Postup přípravy: Všechno ovoce rozmixujete a ze vzniklé hmoty tvarujete kuličky, placičky nebo třeba rohlíčky. Ty pak obalíte v kokosu nebo mletých oříšcích, záleží na vás. Obalením nedochází k lepení cukroví k sobě.

Vegetariánské vánoční cukroví

Výhodou sladkostí je, že většina z nich vyhovuje i přísnějšímu jídelníčku vegetariánů. Je ovšem třeba vynechat sádlo. Pokud navíc bojujete i s konzumací vajec, pak je dobré zaměřit se více na svěžejší ovocné cukroví. Využít například banán na banánové sušenky.

Pokud preferujete ingredience bez chemie a pesticidů, tak můžete nakoupit zde countrylife.cz

Budete potřebovat :

  • dva zralé banány,
  • jednu třetinu hrnku mandlového mléka,
  • jeden hrnek hladké mouky a
  • půl lžičky prášku do pečiva.

Postup přípravy: Banány rozmačkáte v misce, přidáte mléko, mouku a prášek do pečiva. Důkladně promícháte. Pomocí lžíce odměřujete podobně velké porce a upravíte do tvaru sušenky. Pokládáte na pečicí papír na plechu. Sušenky pečete na 180 °C asi 10 minut do zhnědnutí.


Back to top button