Štědrovečerní stůl v rytmu staletí

VánočkaStejně tak, jak se mění zvyky štědrovečerní, rozdávání dárků a jejich obsah, mění se i zvyky u štědrovečerní tabule. Stále častěji si dopřáváme exotické pokrmy, méně tradiční druhy ryb i ovoce. Některé záležitosti však zůstávají klasikou, která je neměnná. K takové klasice patří kapr s bramborovým salátem a vánoční cukroví.

Jak vypadala slavnostní tabule našich předků

Naši předkové mívali ve zvyku připravovat ke štědrovečerní tabuli vždy 9 až 13 pokrmů. Začínalo se obvykle luštěninovou nebo houbovou polévkou, pak se pokračovalo oblíbeným černým kubou z krupek anebo jáhelníkem s houbami, následovala kaše s medem, muzika, což bylo vlastně povařené sušené ovoce a dále pučálka. Na stole nikdy nechyběla vánočka a různé druhy kynutého pečiva. Perníčky byli též nedílnou součástí štědrovečerního stolu, stejně tak i krásná červená jablíčka, která byla odjakživa symbolem plodnosti a zdraví a ořechy symbolizující bohatství a moudrost.

V minulém století byly luštěniny vytlačeny kaprem, a to hlavně v oblastech rybníků a řek. Na těchto místech se kapr stal jako první jedním ze symbolů českých Vánoc.

Současná štědrovečerní tabule

I dnešní štědrovečerní jídelníček v mnoha našich domácnostech zahrnuje kapra a rybí polévku. Nejčastěji si pochutnáváme na smaženém kaprovi s bramborovým salátem. V některých rodinách se připravuje kapr na modro nebo houbový kuba, a tam, kde se kapr nepodává, mívají vinnou nebo smetanovou klobásu. Jako moučník je často podáván jablkový závin a slavnostní tabuli dotváří mísa s cukrovím v několika druzích, ořechy a exotické ovoce.

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom stránky zobrazili co nejlépe. Používáním těchto webových stránek s jejich používáním souhlasíte. Další informace

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close