Voňavé vánoční koření je i skvělým lékem

Některé druhy vánočního cukroví už si ani bez toho správného koření nedovedeme představit. Co by byly vanilkové rohlíčky bez vanilky, anýzky bez anýzu nebo zázvorky bez zázvoru? Špetka toho správného koření dodá vánočnímu cukroví specifickou chuť, ale koření není jen na dochucování, koření toho dokáže mnohem více, dokáže totiž léčit celou řadu různých neduhů. A tak až budete plánovat, které druhy cukroví na Vánoce upečete, vybírejte takové, kde je obsaženo koření, které léčí.

Hřebíček – sladký salám a hřebíčková tinktura

HřebíčekHřebíček je velmi aromatické a velice oblíbené koření. O Vánocích se s ním setkáváme nejen v punči, dáváme si ho i do svařeného vína, drcený patří také do perníku anebo do sladkého salámu. Hřebíčkový olej je považován za vynikající prostředek proti bolesti zubů. Postačí žvýkat jej po dobu pěti minut a je po bolesti. Můžete ale také nakapat 2 -3 kapky hřebíčkového oleje na kousek vaty a na 5 minut ji přitlačit k zubu. Ne však na delší dobu, neboť by to mohlo vést k podráždění sliznice. Hřebíček je rovněž skvělý prostředek k dezinfekci dutiny ústní a hltanu.

Příprava hřebíčkové tinktury vhodné na výplachy úst, není nijak složitá, jedná se spíše o časově náročný proces. Dvě lžičky rozdrceného hřebíčku vsypte do 100 ml 70% alkoholu a nechejte 10 dní odstát. Denně macerát potřepávejte. Po 10 dnech slijte přes pláténko a do sklenice s vlažnou vodou vždy přidejte 5 až 10 kapek tinktury, dobře promíchejte a roztokem si vyplachujte ústa, nebo jej kloktejte.

Skořice – prohřeje tělo, provoní byt

Skořice na VánoceSušená kůra z mladých výhonků skořicovníku s nezaměnitelnou vůní se prodává buďto jemně mletá anebo v kratších či delších tyčinkách. Skořice je velmi účinná na odstraňování pocitů plnosti, žaludečních obtížích a při nadýmání. Vyplachování úst skořicovou tinkturou zároveň slouží k dezinfekci v oblasti hltanu.

Ze skořice si můžete připravit čaj nebo tinkturu. Na čaj budete potřebovat lžičku mleté skořice, tu zalijete do šálku ¼ litrem vroucí vody a 10 minut necháte pod pokličkou louhovat. Poté slijete přes kávový papírový filtr nebo přes plátýnko a vypijete ještě za tepla. V případě žaludečních obtíží pijte šálek skořicového čaje ke každému jídlu.

Skořicová tinktura se připravuje ze 4 lžiček mleté nebo strouhané skořice. Ta se vsype do 100 ml 70% alkoholu, vše se pečlivě promíchá a nechá se asi 10 dní odstát. Denně důkladně protřepáváme. Nakonec přecedíme přes pláténko. Do sklenice si na vyplachování úst připravíme vlažnou vodu a do ní 5 – 10 kapek tinktury, zamícháme a vyplachujeme nebo kloktáme po dobu minimálně 2 minut.

Zázvor léčí žaludek a posiluje imunitu

ZázvorPoslední dobou se zázvor těší opravdu velké oblibě, je snadno dostupný a nejen že je léčivý, ale také skvěle chutná. Stačí připomenout takové dobroty, jako jsou například zázvorky – klasické vánoční cukroví, nebo zázvor naložený v medu, případně velmi chutná zázvorová limonáda a v zimě výtečný zázvorový čaj, který prohřeje zmrzlé tělo po procházce v mrazivém počasí.

Jak jsme již zmínili, tento aromatický kořen pomáhá při žaludečních obtížích, při pálení žáhy a při žaludečních vředech, působí skvěle proti nevolnosti při cestování a také pomáhá při nadýmání. Zázvor dokáže chránit sliznici žaludku před infekcí a zánětem, dále ředí krev a snižuje hladinu cholesterolu. Zázvor lze doporučit i jako lék na „posilvestrovskou kocovinu“, zmírňuje totiž zažívací potíže způsobené nadměrným množstvím zkonzumovaného alkoholu.

Jak zázvor konzumovat?Každý den si ukousněte zázvor o velikosti lískového ořechu a dobře jej rozžvýkejte, poté jej spolkněte. Pokud by se vám zdál zázvor příliš štiplavý a ostrý, nastrouhejte si ho asi lžičku do talíře se zchladlým zeleninovým nebo drůbežím vývarem. Takto vylepšený vývar je ideální při boji s nachlazením, rýmou, kašlem, při bolestech v krku a rovněž při zánětu vedlejších nosních dutin.

Anýz mírní kašel a skvěle chutná v sušenkách

Anýz na VánoceSušená semínka anýzu obsahují éterické oleje, jejichž látky nejen že mírní kašel, ale také uvolňují křeče v žaludku, střevech, pomáhají od nadýmání a celkově pročišťují organismus. Když si na Vánoce upečete anýzové sušenky, konzumujte je pravidelně po každém vydatném slavnostním jídle a uvidíte, že vám usnadní trávení. Anýz je výborný hlavně pro kojící ženy, jimž pomáhá s krvetvorbou a také ženám ulevuje při menstruačních potížích.

Jak si připravit skvělý anýzový čaj? Rozdrťte zarovnanou lžičku anýzu v hmoždíři, a jakmile se ze semínek uvolní olej, přesypte je do šálku a zalijte ¼ litrem vroucí vody. Šálek zakryjte a nechejte cca 10 minut louhovat, poté slijte. Každý den vypijte 3 šálky anýzového čaje.

Při zažívacích obtížích vyzkoušejte anýzovou tinkturu. Tu připravíte ze 4 lžiček rozmačkaných semínek anýzu, které zalijete 100 ml 70% alkoholu. V lahvi nechejte stát asi 10 dní a lahev denně protřepávejte. Nakonec zceďte přes plátýnko a denně užívejte k jídlu vždy 10 kapek tinktury nakapaných na kostce cukru.

Vánoční čaj
Čaj o Vánocích

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom stránky zobrazili co nejlépe. Používáním těchto webových stránek s jejich používáním souhlasíte. Další informace

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close