Příprava stědrovečerního kapra

Smažený kapr s bramborovým salátemKapra si na vánoce dopřáváme nejčastěji smaženého, i když jeho typická chuť se tímto způsobem úpravy poněkud pozmění. Smažené ryby patří k nejméně stravitelným způsobům úpravy, ale tradice je tradice! Věděli jste například, že pro smažení kapra v trojobalu se doporučuje rozšlehat vejce s pivem? Tím se dosáhne dozlatova vypečené kůrčičky, která bude správně křupavá.

Vánočního kapra nasolte

U větších porcí ryb je dobré je předem nasolit, pokud jsou hodně velké, tak i přes noc. Pak maso zakápnout citronem. Sůl vytáhne z rybího masa část vody, což způsobí částečné utuhnutí buněk rybího masa. Ryba není blátivá, kousky masa se od sebe hezky oddělují a citronová šťáva rybu trošku marinuje. Výsledkem je kapr, či jiná ryba skvělé chuti.





Největší prohřešek na kaprovi

Vánoční kaprK největším prohřeškům v kuchyni patří stahování ryb, a tedy i kaprů z kůže. Zvláště neodborným stahováním z kůže se připravíte o kvalitní rybí maso a i chuťové látky, neboť ty se nacházejí společně s tukem přímo pod kůží. V této oblasti je i nejvyšší koncentrace vitamínu A a D a rovněž cenných nenasycených mastných kyselin. Navíc rybí maso bez kůže nedrží dostatečně při sobě a při tepelné úpravě se rozpadá. Ani servírování takto připraveného rybího masa není pak jednoduché. Pokud je to jen trochu možné, nestahujte raději rybu z kůže.