K Vánocům neodmyslitelně patří ořechy

Současné Vánoce jsou svátky, které trávíme uprostřed blízkých a v hojnosti, kterou naši předkové nepoznali. Na stoly plné dobrot často přidáváme i exotické potraviny a mezi nimi jsou i ořechy, které řadíme mezi ovoce. Některé z ořechů jsou pro nás natolik vzácné, že mnohdy ani netušíme, odkud vlastně pocházejí anebo jak se správně konzumují.

Kokosové ořechy

Kokosové ořechy jsou plody až 25 metrů vysoké palmy kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera) rostoucího v tropických oblastech prakticky celého světa. Plody – kokosové ořechy jsou vysychající trojhranné peckovice s vláknitým oplodím, jehož vzduchem naplněné prostory mezi vlákny mu umožňují vznášet se na slané vodě oceánů a díky tomu překonávat ohromné vzdálenosti a doslova osidlovat třeba i naprosto pusté ostrůvky.

Obratní domorodci dokážou velmi snadno vyšplhat do korun palem a odsekávat napřed nezralé zelené ořechy. Poté jim useknou špičku a pochutnávají si společně s turisty na nefalšovaném kokosovém mléce. To má smetanově lahodnou chuť, která je naprosto odlišná od mdle chutnající čiré tekutiny, kterou můžeme ochutnat my z u nás zakoupených kokosových ořechů.

Ze zralých ořechů se nejprve odstraní vláknitá vrstva zvaná koir, z níž se vyrábí celá řada užitečných věcí, jako například provazy, lana anebo dokonce koberce. V současnosti ji u nás známe jako výborný pěstební substrát pro rostliny. Po rozbití tvrdé skořápky se vylupuje jádro, následně se suší a jako důležitá surovina pod názvem kopra slouží k získávání oleje. Olej je zde zastoupen až v 60 – 70%. Strouhaná kopra se v mnoha sladkých i slaných orientálních jídlech využívá jako kokosová moučka.

K nám se dovážejí pouze zralé, už vyloupané ořechy v tvrdých skořápkách. Ty si pak připravíme tak, že prorazíme nejměkčí očko ve skořápce, vylijeme z ořechu vodu, skořápku rozbijeme a nejlépe nožem vylupujeme vnitřní olejnatou vrstvu typicky chutnajícího jádra. Celosvětová produkce kokosových ořechů nedávno vyhodnocovaná udává ohromující číslo – 48 milionů tun!

Para ořechy

Para ořechy jsou semena mohutného, až 50 m vysokého stromu juvie ztepilé. Tropické deštné pralesy Amazonie jsou jeho pravlastí. Plody tohoto stromu jsou kulovité tobolky o velikosti dvou pěstí vážící přibližně 2 kg. Ty v sobě uzavírají až 22 klínovitých semen, takzvaných para ořechů. Po rozlousknutí pevné skořápky z nich vyloupneme jádro se zvláštní avšak velmi dobrou chutí. Tato jádra mají vysoký podíl olejové složky. Tento olej se využívá zvláště v kosmetickém průmyslu.

Pekanové ořechy

Někdy bývají nazývány puma ořechy a ještě donedávna byly u nás prakticky neznámé. Dnes se s nimi setkáváme běžně na pultech ovoce a zeleniny ve vánočním období. V Kanadě a v USA si ovšem bez nich nedovedou představit žádnou společenskou párty. Pekanové stromy, správně ořechovce pekanové (Carya pecan) rostou převážně v teplejších oblastech Mississippi, Ohia a Colorada. Stromy jsou mohutné a dorůstají do velkých výšek.

Dožívají se opravdu úctyhodného věku, mohou dosáhnout i 300 let. Blízkou příbuzenskou vazbu s vlašským ořešákem lze snadno odhadnout díky velké podobnosti plodů. Plodem je rovněž vysychající peckovice obsahující slupkou chráněný válcovitý ořech o délce mezi 3 až 6 cm. Tato jádra však chutnají jemněji než jádra vlašských ořechů.

Zvláště v čerstvém stavu jsou jádra považována za opravdovou lahůdku. Jádra se konzumují ale i prosolená a pražená. Pravděpodobně nejvíce se pekany proslavily jako součást známých amerických koláčů – pájů. Všechny ořechy a oříšky jsou považovány za zdravé pochoutky, ovšem i u ořechů platí, všeho dobrého pomálu, neboť ve větším množství jsou doslova kalorickou bombou, a tak se mějte i o Vánocích na pozoru a nepřehánějte to ani s konzumací ořechů.

Burské oříšky

Arašídy jsou vlastně semena lusků podzemnice olejné (Arachis hypogea). Jedná se o poléhavou rostlinu původem z Jižní Ameriky. Jejich název je odvozen od Burů – nizozemských obyvatel Jižní Afriky a brzy se rozšířila do mnoha zemí teplejších oblastí subtropů a tropů Asie, Afriky a Severní i Jižní Ameriky.

Podzemnice olejná roste, ale také plodí poměrně zvláštní způsobem. Po oplození oranžově žlutých květů této vikvovité rostliny vyrůstá stopka nesoucí oplozený semeník. Ten vlastní vahou směřuje k zemi, do níž se zavrtává až do hloubky 3, někdy dokonce 6 cm. V půdě pak uzrává kožovitý lusk mající uvnitř dvě semena, známý u nás jako burský ořech. Tato semena poskytují velmi jemný a ceněný arašídový olej, a to v množství od 50 do 80%, který se lisuje za studena.

Pro sklizeň se dnes arašídy pěstují převážně v Indii, Číně a USA, ale ještě i v mnoha dalších zemích, kde se z nich získává především již zmiňovaný olej. Jen malé procento z celkové produkce burských ořechů přichází do obchodů jako oblíbená a vítaná pochoutka pro zpestření jídelníčku. Celkově se ročně vyprodukuje na 28 milionů tun burských ořechů. V prodejnách se s nimi setkáváme v různých podobách, nejčastěji jako solené, pražené, obalené cukrem, griliášem, čokoládou anebo v podobě oblíbeného arašídového másla (peanut butter), bez kterého se zvláště Američané neobejdou. Mažou si ho na toasty k snídani.

Lískové oříšky

Ze všech druhů ořechů jsou nám nejznámější lískové oříšky. Často je z rozložitých keřů lísky obecné (Corylus avellana) sklízíme my lidé, ovšem ještě častěji se to daří veverkám. Vysazované, ale i planě rostoucí keře se vyskytují v mnoha evropských zemích. Například ve Španělsku jsou sady s lískovými ořechy až několik kilometrů dlouhé.

Již staří Keltové a Germáni velmi dobře znali lískové ořechy a naši předkové je vyhledávali jako výbornou a výživnou potravinu již v šerém dávnověku. Lísková jádra obsahují až 60 % vysoce kvalitního oleje, který své nejčastější využití nachází zejména v parfémech, v malířských olejových barvách, 19% tvoří bílkoviny a další části tvoří cukr a ostatní látky, které dodávají ořechům jejich nezaměnitelnou chuť.

Bez jader lískových oříšků si neumíme představit jak některé druhy vánočního pečiva, tak ani oříškovou čokoládu. I přesto, že snad v každé zahradě rostl lískový keř a mnohé lísky rostoucí planě také plodí různé množství lískových ořechů, naše produkce této pochutiny neustále nestačí naší spotřebě, a tak ještě musíme lískové ořechy i dovážet. Lískové keře mají své tři variety. Jedná se o Lombardskou bílou, Weebbovu a Halskou obrovskou.

Vlašské ořechy

Dálný východ a Himaláje jsou původní vlastí ořešáku královského. Do Evropy se dostal ořešák královský díky Římanům, kteří jej sem přivezli. Ořešák černý (Juglans nigra) má původ jinde, a to v severovýchodní Americe. Ořešák černý je ještě mohutnější než ořešák královský a je pěstován hlavně pro dřevo. Z jednoho dospělého zdravého ořešáku královského lze sklidit za rok až okolo 70 kg plodů.

Z botanického hlediska jsou ořechy považovány za peckovice. Ořechy, tedy plody pocházející z ořešáku královského, jsou vlastně suchá semena chráněna tvrdým obalem. Nalezneme v nich řadu minerálů a stopových prvků, stejně jako vitamínů. Například vitamíny A, B1, B6, C. Ořechy samotné obsahují až 50 % tuku. Pro někoho zdravá a vítaná pochoutka může být však i zdrojem alergických potíží. Proto je ohleduplné se vždy informovat, pokud tuto lahůdku přidáváte například do vánočního cukroví, zda osoba, pro kterou pečete, není alergická. Nejen vlašské, ale i burské ořechy bývají častým původcem alergických obtíží u citlivých osob.

Ořešák královský (Juglans regia) je jednodomý strom, což znamená, že jsou na něm jak samčí, tak samičí květy. K opylení tohoto stromu dochází působením větru. Ořech je strom pěstovaný, zcela výjimečně zplaňuje. Ořechy u nás běžně dozrávají na přelomu září a října. Začnou pukat a uvolňují ořechy, laločnatá semena, která se nemají klátit, ale mají se ponechat na stromě, dokud sama nevypadnou ze svých slupek. Avšak i nezralé ořechy nacházejí své využití, a to pro léčebné účely anebo na výrobu ořechového likéru, který je mimochodem výtečný. Nebo jsou určeny k nakládání.

Až si na svůj vánoční stůl budete dávat do misky ořechy, zavzpomínejte, jak dalekou cestu musely některé druhy urazit, aby mohly zpestřit váš slavnostní vánoční stůl.

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom stránky zobrazili co nejlépe. Používáním těchto webových stránek s jejich používáním souhlasíte. Další informace

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close