Jak a kdy začít s přípravou vánočního cukroví

Pečení cukroví s dětmySladkosti a cukroví patří neodmyslitelně k tradici vánočních a novoročních svátků. Již po staletí, či spíše po tisíciletí vedou primát ve vánočních tradicích. Dlouho totiž cukrovinky a sladkosti bývaly jediným dárkem. Dávno před vznikem křesťanské legendy, už ve starém Římě, si lidé přáli k novému roku štěstí a blaho. A bez ohledu na to, zda byli chudí nebo urození svá přání provázeli alespoň symbolickými dárky.

K jejich přání přidávali nejčastěji medové koláčky, sladké fíky, nebo sušené datle, aby se všem vydařil následující rok bez trampot a mrzutostí. Po dlouhé věky tvořily také ořechy, ovoce perníčky a sladké koláčky nadílku nejen dětí, ale také dospělých, které sledovaly tentýž záměr udělat radost a popřát příští rok stejně tak sladký a lahodný jako sladké a lahodné byly přinesené dárky.

Každý, kdo je zvyklý již po několik let připravovat vánoční cukroví má jistě vybrané své nejoblíbenější druhy a ví, kdy s jejich přípravou, případně s těstem na cukroví začít, aby bylo vše podle plánu dokončeno ještě před Štědrým dnem.

První Adventní neděle

Pečení vánočního perníkuPečeme cukroví, které potřebuje několik dnů na to, aby se takzvaně rozleželo a projevila se v něm dokonalá harmonie chutí, které našemu jazyku později zalahodí. Pravidlo velí začít perníkovým těstem. O tom, kdy začít s přípravou perníkového těsta rozhodují suroviny, které na perník obvykle používáme.

V některých pernících je i máslo, s těmi začínáme později. V jiných těstech máslo není, a tak tato těsta zakládáme třeba už na konci listopadu, tedy ještě o týden dřív než začne advent. Těsto pak necháváme dlouho až 3 týdny odpočinout v míse na skříni přikryté čistou utěrkou, která ho nechá dýchat.

Další těsta, která posléze přicházejí na řadu, jsou těsta na vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové a kakaové vánoční cukroví. Všechna tato těsta můžeme ihned zpracovat a upéct. Odležet necháváme až upečené cukroví. Jakmile upečené cukroví vychladne, narovnáme ho do čistých krabic vyložených polopergamenovým papírem.

Ideální je skladovat každý druh zvlášť. Hlavně u aromatických pracinek na to dbáme, neboť ty opravdu špatně snášejí sousedy. Vánoční pečivo v krabících ukládáme do chladu, nejlépe na balkon, do spižírny anebo zvolíme alespoň tu nechladnější místnost v bytě. Cukroví pochopitelně ukládáme nenazdobené, zdobit jej budeme až o třetí adventní neděli.

Druhá Adventní neděle

O druhé adventní neděli pečeme cukroví z lineckého těsta. Tomu stačí k rozležení kratší doba. Jakmile těsto upečeme a necháme vychladit, nezdobíme jej, a takto naskládané na sebe jej uskladňujeme opět v krabicích vyložených papírem. Oddělujeme pouze světlé těsto od tmavého.

Třetí Adventní neděle

O třetí adventní neděli pečeme cukroví, jako jsou marokánky, kokosky a těsta z bílků. Právě nyní přichází čas na zpracování bílků, které nám zbyly z předchozího cukroví. Ideální jsou bílky na vytváření sněhových pusinek, řetězů atp.

Třetí adventní neděli využíváme zvláště ke zdobení již dříve upečeného cukroví. Proto vyrábíme zvláště krémy, polevy a náplně, zkrátka vše potřebné, pro dozdobení. Pilnější cukráři a ti, kteří zvládají přípravy na Vánoce s předstihem, se mohou ještě pustit do výroby nepečeného cukroví. Ostatní mohou nepečeným cukrovím doplňovat svůj vánoční sortiment sladkostí klidně ještě dva, tři dny před Štědrým večerem.

Naše dnešní, podstatně méně skromné vánoční sladkosti také jistě udělají radost, ale nepotěší nikoho víc, než ty, kteří sami cukroví nepečou ani nevyrábějí. Ty můžeme mile překvapit balíčkem pečeného cukroví zabaleného například od průhledného celofánu ovázaného stužkami ve vánočních barvách. Také nepečené cukroví můžeme darovat, například v papírových košíčcích, nebo v podobném dárkovém balení.
Vánoční cukrovíVánoční cukrovíVánoční cukrovíVánoční cukrovíVánoční cukroví

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom stránky zobrazili co nejlépe. Používáním těchto webových stránek s jejich používáním souhlasíte. Další informace

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close